You are here

Werken

De watering de Herk is bevoegd voor het onderhoud van de ingeschreven onbevaarbare waterlopen van 2de en 3de categorie en van de niet ingeschreven onbevaarbare waterlopen, grachten en sloten binnen haar omschrijving.

 De niet ingeschreven onbevaarbare waterlopen, grachten en sloten waarvoor de watering het onderhoud organiseert worden (werden) door het bestuur opgenomen op haar kaarten, momenteel omgezet naar een digitale atlas.

Door de beslissing van de  gemeenten Alken, Borgloon, Diepenbeek, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Hoeselt, Kortessem, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tongeren, Wellen en Zonhoven in het kader van "doorbraak 63" worden 44.925 meter waterlopen van 3de categorie overgedragen aan de provincie Limburg en ingeschreven als waterlopen van de 2de categorie.

Hierdoor zijn er momenteel in totaal 195.424 meter waterlopen van 2de categorie binnen de omschrijving van de watering de Herk. Om de waterlopen van oorsprong tot monding in een geheel te ruimen binnen en buiten de watering hebben de watering de Herk en provincie Limburg een samenwerkingsovereenkomst afgesloten waarbij de provincie de onderhoudswerken van de waterlopen van 2de categorie organiseert en coördineert.

Voor de 176.434 meter niet ingeschreven onbevaarbare waterlopen, grachten en sloten die werden opgenomen in onze digitale atlas voor onderhoud door  de watering verandert er voorlopig niets. De watering de Herk organiseert en coördineert het onderhoud ervan.

De werken worden uitgevoerd door aannemers na aanbesteding.

Gelet op de financiële middelen van de watering moet men er rekening mee houden dat het onderhoud van dergelijke grachten maar gemiddeld om de drie jaar kan gebeuren.

Voor de controle van de werken werd ooit beroep gedaan op de bestuursleden, van februari 2011 tot oktober 2013 was er een fulltime toezichter en vanaf 2014 doet de ontvanger-griffier dit toezicht.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer